Zelfvoorzienend leven


Deze website over de eetbare tuin is tot stand gekomen vanuit een droom. Die droom was leven in een zelfvoorzienende vorm. Wel afhankelijk van mensen, maar liever zo min mogelijk van geld. Het liefste onafhankelijk van grote energiemaatschappijen.
Eten uit de tuin hoorde daarbij. Want onafhankelijk zijn van de supermarkt is ook wel wat. Vandaar een website geheel gewijd aan de eetbare tuin. Waar het zelfvoorzienende leven zeker een groot onderdeel van is.Online community zelfvoorzienend leven


Wanneer je samen met mensen over iets praat, kom je soms op ideeen waar je zelf niet op was gekomen. Om mensen daar de gelegenheid voor te geven is er een
zelfvoorzienend leven.blog, waar meerder auteurs op toegelaten kunnen worden. Ook is er een forum voor zelfvoorzienend leven gekomen waar je op mee kunt praten.

Waar loop je tegen aan, wanneer je dit eigenlijk zou willen ? Welke praktische dingen en tegen welk (on)begrip ?
Heb je ook tips, opmerkingen of juist vragen ?
Kortom er is van alles wat gedeeld kan worden.De eetbare tuin


De basis van een zelfvoorzienend leven zijn de eerste levensbehoefte. Wanneer je iemand vraagt wat de eerste levensbehoeften zijn, dan noemt bijna iedereen als eerste op; eten.
Dat betekend in een zelfvoorzienend leven, zelf kweken dus. Hoe kan het dan ook anders dan dat het kweken van je eigen eten een hoofdonderdeel is van deze site.
Bij het kweken van eten in je eigen tuin gaan we ervan uit dat je niet perse een gewone moestuin nodig hebt. Veel mensen hebben daarvoor de tuin te klein. Waarom zou je mooi en lekker dan ook niet combineren. Vandaar de naam gekozen naam; Eetbare tuin. Naar ons idee omvat dat namelijk veel meer dan de moestuin. Binnen de eetbare tuin vallen gewoon alle tuinen waaruit je eten kunt. Op welke wijze dat dan ook mag zijn.
Zelfvoorzienend leven goed voor mens en omgeving


Het zou wel beter zijn voor onze natuur, wanneer er steeds meer mensen zouden streven naar een zelfvoorzienend leven. Het energiegebruik zou enorm afnemen. Het zou de volksgezondheid ten goede komen. Het is tenslotte een sterke vermindering van het eten van gifstoffen, waar al ons groente en fruit mee bespoten is. Er zou meer gevarieerd groen om ons heen komen. Waarbij vele nuttige insecten ons dankbaar zouden zijn. Dan nog iets waar niemand in deze vredestijd aan denkt. Maar wij wonen in een dorp, waar voor de tweede wereldoorlog iedereen zijn eigen groente verbouwde. Toen de bekende hongerwinter eraan kwam, hadden ze hier nog wel te eten. Het eten uit de moestuinen was ingemaakt voor de winter, terwijl er op alle ander plaatsen geen geld en geen voedsel meer was. Vanuit het westen. ( Den Haag, Rotterdam ) kwamen de mensen naar de veluwe toe lopen in de hoop dat hier nog wat eten was. Zo zie je maar weer, ook in moeilijke tijden is een zelfvoorzienend leven lang zo gek nog niet.