De Eetbare tuin! De mooie moestuin

Square Feet Gardening

Square feet gardening wat is het ?


Een heel klein stukje eetbare tuin in je grasveld. Zelfs dat kan. Een engelsman schreef een boek over square feet gardening.
Volgens hem zelf een zeer luie manier van tuinieren.

vierkante_meter_tuin
Ook wanneer je niet zoveel ruimte ter beschikking hebt dan is deze manier van tuinieren een goede optie. Het heeft voordelen en
nadelen. Het is altijd net wat je wilt, maar voor weinig ruimte kan square feet gardening zeker voordelen hebben.

De vierkante meter tuin, zoals sqaure feet gardening vaak in nederland wordt genoemd. Is een vervaardigde bak van een meter bij een meter van tuinplanken. Deze vierkante meter tuin heeft geen bodem, maar wordt geplaatst op worteldoek. Deze vierkante meter tuin wordt dan opgevuld met potgrond ( of een ander voedzaam mengsel.


Nadelen van Square feet gardening ( vierkante meter tuin )


Een nadeel van de sqaure feet gardening is dat de kosten wat hoger uit zullen vallen. Doordat er uitgegaan wordt van een optimale grond, zal deze gekocht moeten worden. Goed bemeste (pot) brengt toch wel met zich mee dat het minimaal 10 euro per bak gaat kosten, alleen al aan aarde. Wie het dus groente kweekt voor de prijs winst, zal dit zeker minder waarderen. Ook moet er uiteraard even geinvesteerd worden in de planken, maar dat is in principe eenmalig of in ieder geval goed voor meerdere jaren. De pot aarde moet echter elk jaar worden vervangen worden om optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen van de square feet gardening.

Voordelen van de Square feet gardening


De voordelen zijn dat er niet gespit hoeft te worden omdat de grond al los is.
Ook het onkruid wieden is zeer licht werk. Er zitten tenslotte geen oude onkruidwortels in de grond en de grond is in principe onkruidzaad vrij. Er zal dus nog wel iets onkruid in komen, maar dat zal maar heel weinig zijn. Het onkruid is door de losse grond ook nog makkelijk te verwijderen.

Onder de getoonde vierkante meter tuin op de foto is worteldoek geplaatst. Het water kan er dan doorheen. De onkruid wortels komen er niet doorheen.

De grond is zeer rijk aan voeding waardoor de opbrengst van wat je erop kweekt vrij hoog zal zijn. Zeker ten opzichte van het relatief kleine oppervlak. Net als voor alle manieren van tuinieren zijn er liefhebbers en mensen die het maar niets vinden.


Omdat je betrouwbaar was in het beheer van een klein bedrag, zal ik je over veel meer aanstellen. Wees welkom bij het feestmaal van je heer. Math 25:23
makkelijke moestuinsquare feet gardening

Wat moet je weten voor de Square feet gardening


Eigenlijk moet je net als anders weten hoe je het gewas moet kweken wat jij erin wilt zetten.
Wanneer je weet hoe je een gewas moet kweken, wat zon, schaduw en water voorziening betreft. Dan is het heel eenvoudig om dit te doen via de square feet gardening methode (vierkante meter tuin methode). Zeker mensen die niet heel direct van het tuinieren houden, is dit een goede oplossing.
Je kunt dan toch eten uit je eigen vierkante meter tuin. Hoewel het wellicht verstandig is om de kosten en de baten tegen elkaar weg te strepen, eet je in ieder geval gifvrije groente en is het mogelijk om ook in een kleine tuin wat groente te kweken.

Hoeveel square feet gardening bakken komen er ?


Hoeveel vierkante meter tuin bakken je wilt maken is geheel aan jezelf. Hoeveel wil je uit de bakken wilt gaan eten en hoeveel ruimte heb je, of heb je hiervoor over ?
Wil je de vierkante meter tuin bakken zelf maken, zul je er even tijd in moeten steken. De vierkante meter tuin bakken zijn ook kant en klaar te koop, voor wie wat minder handig is met hout.

Wie was de bedenker van de square feet gardening ?


Dat is eigenlijk altijd lastig te zeggen, want wie zegt dat er geen mensen waren die dit ook al hadden bedacht. In ieder geval heeft Mel Bartolomew er een boek over geschreven. Er is inmiddels een Square feet gardening foundation, met een eigen website. www.squarefootgardening.com.

Uiteraard wil Mel Bartolomew zijn boeken verkopen, daardoor geeft de site weinig echte informatie vrij.

Er echter ook iemand en die heeft een hele nederlandse site heeft gemaakt van deze sqaure feet gardening. Deze jongen brengt het systeem werkelijk in de praktijk. Ik verwijs in dit geval dan ook naar hem door, want het is echt een zeer leuke site van een jongen die het opneemt tegen de moestuin van zijn opa die de makkelijke moestuin ( zoals Jelle het noemt) niet heeft, maar het op de ouderwetse moestuin methode houdt. Deze jongen heeft dit zo leuk neer gezet dat het een tekortkoming van deze site zou zijn wanneer ik niet naar hem zou verwijzen. www.makkelijkemoestuin.com

Het blijft echter belangrijk dat je weet wat je kweekt, dat maakt de Square feet gardening uiteindelijk tot een succes.

Wie doet er aan Square feet gardening in de praktijk ? Laat het ons weten. Wij zijn erg benieuwd naar de persoonlijke ervaringen over Square feet gardening.

Naar site index