Kruidentuin

Munt in de kruidentuin

Pepermunt ( Mentha piperita )kweken en gebruikMunt Mentha piperitaWater munt
Een bekend naar pepermunt ruikend en smakend kruid gewas. Er zijn verschillende Munt soorten waar de Mentha piperita er een van, deze draagt dan ook de naam piperita omdat .......
deze het sterkste naar perpermunt ruikt en smaakt. Het mentholgehalte is in dit soort het hoogste. Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor de menthol.

De mentha piperita is te zien op de eerste foto. Op de tweede foto zie je de Watermunt (Mentha aquatica) Deze muntsoort groeit langs de waterkant, waarbij de voeten regelmatig geheel in het water zullen staan.


Geneeskrachtige werking van de ( peper) Munt.
- krampwerend
- tegen misselijkheid
- tegen tandpijn
- tegen verkoudheden
- tegen darmklachten
- eetlust opwekkend
- tegen maag en darmklachten
- krampstillend
- diaree remmend
- voor een frisse adem
- tegen dermatitus
- tegen verstopte porien van de huid ( aan badwater toevoegen)
- licht slaapverwekkend
- tegen lichte reisziekte
- verkoelend bij hoofdpijn
- verkoelend bij jeukende aandoeningen ( uitwendig gebruik)
- tegen migraine
- hoestverlichtend

Munt niet bij zwangerschap


Beter is het om het gebruik van munt te vermijden tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Een kleine hoeveelheid in gerechten is geen probleem, maar beter is het om er niet elke dag thee van te drinken. Ook tijdens de borstvoedingsperiode is het beter munt te vermijden. Dit omdat de melkproduktie ervan af kan nemen.


Sierwaarde van munt


Munt trekt bijen aan het is dus net als de citroenmelisse een zeer goed kruid om te helpen de bestuiving voor de fruitgewassen te bevorderen. De bloemen zijn wit/roze hoe opvallend ze zijn, hangt af van het soort munt waarvoor gekozen wordt. Veel muntsoorten krijgen mooie paarse bloemen die mooi boven de plant uitreiken. Ook zijn er bonte varianten van de munt, die dan nog een extra sierwaarde in het blad hebben zitten. De munt is een mooie plant die ook nog eens goed als bodem bedekker te gebruiken is. Munt wordt tot ongeveer 60 cm hoog.
De Watermunt kan goed gebruikt worden voor in vijvers en in vijverbakken.
pepermunt menthaimages
Menta Piperita Pepermunt

Kweken van munt


De munt groeit goed op plaatsen waar wat halfschaduw is. Sommige soorten munt mogen wat droger staan, weer andere staan juist weer met de voeten in het water, zoals de Mentha aquata ( watermunt). De grond mag weer niet helemaal veel uitdrogen. De Munt heeft wortelstokken die onder de grond voor vermeerdering kunnen zorgen. De plant komt dan een stukje verderop weer boven.

Vermeerderen van de Munt


De Munt kan dus via deze wortelstokken vermeerderd worden, maar de Munt kan ook goed gescheurd worden. Munt is een plant die zich ook vrij makkelijk laat stekken. Zelfs op een glaasje water komen de kleine worteltjes vanzelf.

Oogsten van de Munt.


De verse blaadjes van de munt kunnen de hele zomer worden geoogst. Wil je de munt ook drogen dan is oogsten vlak voor de bloei het beste.
watermuntwatermunt-mentha

Gebruik van de Munt


De verschillende soorten Munt zijn allemaal geschikt om thee van te zetten, zowel van het verse als van het gedroogde blad. De Mentha piperita bevat het hoogste gehalte aan menthol en heeft dan ook de sterkste pepermunt smaak.


Links over Munt:kruiden-marjoleinKruiden-RozemarijnKruiden-borago_bloemKruiden-kamille
Oregano/Marjolein ...........Rozemarijn................Komkommerkruid.........Kamille
Oreganum majorlana.....Rosmarinus officinalis... Borago officinalis......Matricaria recutita
eetbaretuin bloem