Kruidentuin

Duizendblad in de kruidentuin

Duizendblad ( Achillea millefolium) kweken en gebruik en gebruik


duizendblad
Voor de eetbare (kruiden)tuin een sierlijke plant, die ook nog regelmatig in het wild voorkomt. Het duizendblad is goed als keukenkruid te gebruiken ook al zijn er maar weinig mensen die dat doen. Het kruid is eerder bekend als geneeskrachtig kruid.

Geneeskrachtige werking van het Duizendblad


- bevorderd de stoelgang en de spijsvertering
- verlicht krampen
- werkt ontstekingremmend
- helpt bij het stelpen van bloed
- gunstige werking op menstruatiepijnen
- verminderd infecties aan de urine wegen
- uitwendig is het kruid goed voor de huid en tegen exczeem
- tegen aambeien
- tegen spataderen
- Tegen verkoudheden en griep
- Vaatvernauwend

Sierwaarde van het Duizendlbad


Duizendblad bloeit met prachtige schermen. In het wild wordt de witte het vaakst aan getroffen, maar zijn ook prachtige paars/roze varianten. Het duizendblad staat prima in de bloemenborders. Het kruid wordt dan ook vaker als sierplant gebruikt dan als kruid. Duizendblad wordt ongeveer 80 cm hoog. Het kruid heeft een vrij lange bloeitijd namelijk van juni tot en met augustus. Dit is zeker erg mooi voor in je eetbare (sier)tuin.
Duizendblad bladDuizendblad bloemduizenblad-in-knop

Decoratie waarde van Duizendblad


Duizendblad is een zeer geschikte bloem om te drogen. Je kunt ze dan ter decoratie in een droogbloemen boeket verwerken. Ook kun je gewoon de gedroogde bloem hoofdjes gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld om een paar waxine lichtjes, samen met nog wat andere gedroogde blaadjes of vruchtjes.

Kweken van het Duizendblad


Duizendblad groeit al snel op braakliggende grond. Er moet dus wat ruimte zijn bij de opkomst ervan. Waneer de andere wilde planten de overhand krijgen, zal het duizendblad dan ook weer verdwijnen. In een tuin zorg je zelf dat het onkruid erom heen wegblijft, dus dat is geen probleem. De wilde standplaats geeft wel aan dat het duizendblad op vrij arme grond groeit. Er is dan ook niet snel bemesting nodig om het duizendblad te kunnen kweken. Duizendblad kan ik de halfschaduw staan en in de volle grond.

Vermeerderen van het Duizendblad


Duizendblad kan vermeerderd worden door scheuren en door het kruid te zaaien. Wanneer je het kruid wilt zaaien dan moeten de zaden niet helemaal met grond worden bedekt. Grond wel vochtig houden tijdens het kiemingsproces.
duizendblad_blad

Oogsten van het Duizendblad


Als keukenkruid kunnen de jonge blaadjes gegeten worden. Deze kunnen de hele zomer worden geoogst, maar het makkelijkste voor de bloei. Indien je alles afsnijd, zal de plant gewoon weer uitlopen. Er kan dan langer jong blad geoogst worden. De smaak is iet wat bitter.
Als geneeskruid worden over het algemeen gedroogde delen gebruikt.
Hiervoor kunnen alle delen worden afgesneden die niet verhout zijn. Alles ophangen op de kop om te drogen. Dit mag inclusief de bloemen zijn.
Voor het keukengebruik en geneeskrachtig gebruik is het hier genoemde soort te gebruiken. Voor siertuinen worden allerlei bontkleurige varianten gekweekt, maar deze hebben niet meer de medicinale werking of zijn niet alle geschikt voor consumptie.

Gebruik van Duizendblad


In de 17e eeuw werd duizendblad gegeten als groente. Tegenwoordig komt dit eigenlijk niet meer voor, maar het kan uiteraard wel. Je kunt dan de geveerde bladeren gewoon koken.

Duizenblad voor je compost


Wanneer je zelf compost maakt, dan is het altijd goed om er veel verschillende soorten doorheen te mengen. Duizendblad heeft nog een leuke extra werking. Namelijk dat het werkt om de compost sneller te laten verteren.

Duizendblad voor cosmetica


Duizendblad kan gebruikt worden als compres op je gezicht. Vroeger werd het met name toegepast bij gesprongen aderen die ontsierlijk werken. Duizendblad werkt tegen een vette huid en vernauwd de porieen.

Links over Duizendblad:Kruiden-Roomse-kervelCitroenmelisse_kruidenCitroentijm_kruidenLavas_officinale_kruiden
...
Roomse kervel ........... Citroenmelisse.................Thijm ....................Maggiplant
...Myrrhis odorata........ Melissa officinalis ........Thymus vulgaris......Levisticum officinale
eetbaretuin bloem