Kruidentuin

Citroenmelisse in de kruidentuin

Cirtroenmelisse ( Melissa officinalis ) kweken en ( medicinaal ) gebruik


Citroenmelisse
Citroenmelisse is een van de heerlijkst geurende kruiden. De Citroenmelisse werkt medicinaal, zoals de naam officinalis al aangeeft. Citroenmelisse is geschikt voor

gebruik in salades of om een heerlijk fris smakende kop thee te zetten. De thee kan zowel van het verse blad als wel van het gedroogde blad worden gezet.

De geneeskrachtige werking van Citroenmelisse


De naam officinalis geeft de geneeskrachtige werking van deze citroenmelisse plant weer.
 • Stress verminderend en ontspannend
 • Tegen slapeloosheid
 • Verlichtend bij depressies
 • Gunstige werking voor een regelmatige hartslag
 • Gunstige werking op de spijsvertering
 • Gunstige werking bij problemen met de ingewanden
 • Verlichtende werking bij Astma en bronchitis
 • Tegen migraine
 • Tegen misselijkheid en braakneigingen
 • Mensturatie cyclus regulerend
 • Uitwendig gebruik bijvoorbeeld in het badwater
 • Tegen huidproblemen
 • tegen zwemmersexzeem en voetschimmel

Het kruid is voor de kalmerende werking zeker aan te raden ten opzichte van medicijngebruik. Er zijn namelijk geen bijwerkingen zoals verminderen van reactie vermogen. Hierdoor geeft het kruid dan ook geen problemen in het verkeer.

Kweken van Citroenmelisse


Citroenmelisse is een vaste plant die uitgroeit tot een mooi dicht bladerstruikje. De Citroenmelisse wordt tot 60 cm hoog. Er komen in de zomer kleine weinig opvallende bloemen in die wit bloeien. De Citroenmelisse is een makkelijke plant, die weinig voeding vraagt. Om lekker fris blad te verkrijgen moet de Citroenmelisse wel op wat vochtige grond staan.

Vermeerderen van de Citroenmelisse


Het vermeerderen van de Citroemmelisse kan door middel van scheuren, ook zaait de plant zichzelf vrij makkelijk uit. Het scheuren van de Citroenmelisse kan zowel in het voorjaar als in het najaar. De plant is ook nog te stekken. Hiervoor wat kopstekken in vochtige grond steken. Eventueel in een glaasje water wortels laten krijgen. Doordat er op deze manier vermeerderd kan worden, kan de citroenmelisse ook vrij lang vers bewaard worden in een vaas met water.

Sierwaarde van de Citroenmelisse


De sierwaarde is met name gelegen in de volle bossage groen die de citroenmelisse rijk is. De bloemen zijn weinig opvallend, maar trekken wel veel insecten aan. Een plant die dus zeer gewenst is in de buurt van vruchtengewassen die bevrucht moeten worden.

Oogst van de Citroenmelisse


Het hele seizoen kan het blad worden geoogst. Het beste is de smaak voor de bloei. Die tijd is op te rekken door de bloemen te verwijderen uit de plant. Mijn ervaring is dat het blad voor verste citroenmelissethee ook wel geschikt is tijdens de bloei, maar dat voor gerechten het jongere blad de voorkeur heeft.

Tip: plant Citroenmelisse bij de kool


Citroenmelisse houdt het koolvliegje op een afstandje
De citroenmelisse is een zeer geschikte plant om bijen te lokken naar de tuin. De Citroenmelisse wordt zelfs wel eens bijenplant genoemd. Deze bijnaam van de citroenmelisse zegt veel over de plant.


citroenmelisse theecitroenmelisse BloemBloeiende Citroenmelisse

Citroenmelisse tegen muggen


De geur van de citroenmelisse houdt verschillende ongewenste insecten tegen. Al genoemd is de koolrups. De citroenmelisse houdt ook nog eens muggen op een afstand. Dit maakt de citroenmelisse een zeer geschikt kruid om naast het terras te planten, waar je op zomeravonden graag zit.

Gebruik van citroenmelisse bij recepten in de keuken


Citroenmellisse wordt rauw gebruikt. Dat wil zeggen dat citroenmelisse gebruikt kan worden bij salades en het kruid is zeer geschikt om te gebruiken bij desserts. De frisse smaak is ook altijd zeer welkom na als nagerecht. Wil je de citroenmelisse gebruiken in warme gerechten, dan is het beter deze niet mee te koken.

Recepten met Citroenmelisse


Likeur met citroenmelisse
Citroenmelisse is net als munt geschikt om zomerdrankjes op te fleuren en op te frissen. Mede om desserts op te fleuren.

Citroenmelissethee


Citroenmelissethee is erg fris van smaak, de meeste onder ons zullen de smaak van citroenmelissethee zeker waarderen.
Citroenmelissethee kan gezet worden van verse of gedroogde bladeren. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan thee van de verste citroenmelisse plant. Deze is in ieder geval de hele zomer voorradig wanneer er ook maar 1 citroenmelisse plant in de tuin staat.
Gecombineerde met thee van verse munt bladeren van de citroenmelisse helpt de thee ook onaangename geuren in de mond tegen te gaan.

Citroenmelisse zaden bestellen

Links over Citroenmelisse:
knoflookTeunisbloemmonardavaleriaan
Knoflook ........................ Teunisbloem ............... Bergamotplant ............Valeriaan
Alium sativum ...............Oenothera biennis ........ Monarda didyma .......Valeriana officinalis

eetbaretuin bloem