Artisjok in de eetbare (moes)tuin

Artisjok (Cynara scolymus)


artisjok
De artisjok is een veredelde plant en afkomstig van de Kardoen.

Kweken van de Artiksjok


Doordat de Artiksjok een sterk veredeld gewas is, moet er op wat meer dingen worden gelet. De Artiksjok is niet goed zaadvast en na opkomst moeten alleen de sterkste kiemplantjes uitgeplant worden. Ook moet er goed opgelet worden of er stekels aan de plantjes komen, deze moeten er tussen uit gehaald worden.

De artisjok is hier niet winterhard. Dit met name omdat onze winters veel vocht bevatten. Hiervan heeft de plant teveel te leiden.
Het afdekken van de plant zou dus niet veel uithalen.

De artisjok kan wel overwinteren, maar dan moet de plant bij de grond worden afsneden in het najaar, waarna de wortels zeer goed moeten worden afgedekt. Het lastige hiervan is dat er wel voldoende lucht moet blijven. Overwinteren van de artisjok is dus niet geheel eenvoudig.
Het beste is bij minder strenge vorstperiode weer even te luchten. Het is in de winter dus een aandachtsplant

Eenvoudiger is het om te zorgen dat er op tijd nieuwe wortelstekken zijn die in een pot kunnen overwinteren onder glas. Deze kunnen dan het voorjaar weer in de grond.


Oogsten van de Artiksjok


Wanneer de buitenste bladeren van de artisjok wat uit elkaar gaan is de artisjok klaar voor de oogst. Wanneer de bloemknop geoogst wordt, mag de stengel met de helft mee gesnoeid worden.
De plant geeft dan geen onnodige energie aan een loze stengel en kan die energie gebruiken voor de vorming van nieuwe bloemknoppen.

Sierwaarde van de Artisjok


De sierwaarde van de Artisjok is de plant in zijn geheel. De bloembladeren die groot worden en de kleur van de bladeren sieren de tuin. De plant neemt veel ruimte in en wordt om zijn sierwaarde vaker ingeplant als sierplant. Het blad heeft ook sierlijk diepe insnedingen, wat door velen gewaardeerd wordt.Vermeerderen van de Artisjok


De artiksjok wordt vermeerderd door middel van zaaien. Het zelf doen hiervan is wat lastiger omdat de artisjok snel verwilderd en weer terug gaat naar zijn oorspronkelijke stekelige vorm. De kans is groot dat zelf gewonnen zaad niet het gewenst resultaat oplevert.
De artisjok kan ook gestekt worden, dit geeft een beter resultaat. Dit gebeurt door middel van wortelstekken.


Gebruik van de Artisjok


Artisjok wordt gekookt gegeten. 40 tot 45 koken. Alleen de bloemhoofden zonder steel. Ook even de puntjes van de bloembladeren verwijderen

Belangrijk voor de artiksjok


De onderste bladeren van de artisjok moeten aan de plant blijven, deze geven anders rotting aan de plant.

PlukslaandijviebloemKropslaVeldsla
Pluksla ..................... Andijvie .....................Kropsla ...........................Veldsla