Aardpeer

Aardpeer (Helianthus tuberosus)


yellow35

De Aardpeer was vroeger een hele normale groente, maar is door de aardappel verdreven. Dit omdat de aardappel veel eenvoudiger te schillen was door zijn mooie gladde vorm. Ook bleek de aardappel zeer geschikt voor bewaring. De naam aardpeer heeft eigenlijk een zeer culinaire oorsprong.
Een fransman die dit gewas ( her ) ontdekte stuurde deze knol naar frankrijk met de naam Poirre du Terre. Wat zoveel betekend als `Peer van de Aarde' Deze naam werd in Nederland al snel Aardpeer. Naar het idee van de Aardappel.

Kweken van de Aardpeer


De aardpeer is een vaste plant die zeer eenvoudig te kweken is. Het is een vaste plant die eenmaal gesetteld zich gewoon voortwoekert. Er wordt soms wel eens gezegd, eenmaal een aardpeer in de tuin, altijd te eten. De aardpeer is familie van de Zonnebloem.

De sierwaarde van de Aardpeer


Eigenlijk is de sierwaarde van deze plant bekender dan het feit dat je deze knollen kunt eten. In menig tuin staat deze plant dan ook als sierplant. De Aardpeer wordt tot wel 2.5 hoog en krijgt in het late najaar prachtige gele bloemen. Aan de bloemen is goed te zien, dat het familie van de Zonnebloem is. De Aardpeer krijgt ook nog eens bijzonder mooie bloemen die geschikt zijn als snijbloem.

Oogsten van de Aardpeer


Niet alle knollen worden even groot. Alleen de grotere zijn geschikt voor consumptie omdat het anders wel heel veel werk vraagt. De knollen kunnen vanaf november geoogst worden en na de vorst gewoon de winter door. Je kunt ze beter laat oogsten dan vroeg. Wanneer je te vroeg oogst, zijn de knollen kleiner en minder zoet. Ook zware vorst is geen probleem voor de knollen.

Oogsten van de jonge scheuten van de aardpeer


Niet alleen de wortelknollen zijn te eten, ook de jonge uitlopers in het voorjaar kunnen goed gegeten worden. Het lekkerste zijn ze dan in gebleekte vorm. Ze moeten dan uitlopen in het donker. Dit kan door ze net als witlof in een emmer op te kweken. Maar het is ook mogelijk om ter plaatse iets over de Aardpeer heen te zetten, zodat het donker blijft.Vermeerderen van de Aardpeer


Omdat de Aardpeer neiging heeft tot woekeren is het vermeerderen eigenlijk nooit een probleem wanneer de aardpeer eenmaal in de tuin staat. Een stukje uit de grond halen gewoon scheuren. De beste tijd hiervoor is het voorjaar, wanneer het loof nog heel klein is.

Gebruik van de Aardpeer


De knollen worden gekookt ( ong 20 min) en eventueel nog gebakken net zoals we met aardappels doen. Het schillen van de aardpeer is vrij lastig. Je kookt ze dan ook met schil, die je er eventueel afhaalt na het koken. Bij verse aardpeer is de schil ook nog goed te eten.
De jonge ( gebleekte ) scheuten worden gekookt en als groente worden gegeten.

Smaak van de Aardpeer


De Aardpeer heeft een zachte zoete smaak. De smaak wordt eigenlijk door de Nederlandse consument zeker gewaardeerd. Net al de aardappel is de smaak eenvoudig te beinvloeden door er van alles mee te doen of de aardpeer in gerechten te verwerken.

Geneeskrachtige werking van de Aardpeer


- De aardpeer is heel goed voor suikerpatienten. Dit omdat de plant inuline opslaat in de aardperen. Ook bevat de aardpeer zo goed als geen glucose.

witlofRucolawinterposteleinbladSpinazie
Witlof ........................ Rucola ................Winterpostelein ....................Spinazie