Meloen

Meloen (Cucumis melo)


Meloen_plant
Het is mogelijk om ook in Nederland meloenen te kweken. Wanneer het seizoen lang genoeg is dan krijg je ook de lekkerste meloenen die je ooit hebt gegeten.

Meloenen KwekenDeze onderstaande Meloen heb ik gekweekt vanuit zaden die ik uit de Meloen heb gehaald die ik in de supermarkt heb gebaald.
Het was een soort dat we allemaal lekker vonden, dus hebben we wat zaden gedroogd.
Meloenen_KwekenMeloenen plantjesAfb. 962Meloen_kwekenMeloen eten
Om Meloenen te kunnen kweken moet je in Nederland een beetje geluk hebben met een lang seizoen. Je kunt zelf een aantal dingen doen om hier de Meloenen bij te helpen.
Een Meloen houdt van warmte en veel zonlicht. Ook mag de Meloen niet te nat staan. Deze combinatie geeft dat je de Meloen kunt planten tegen een heuvel aan de zuidkant. Het water loopt naar beneden en de Meloen kan de Hele dag wat extra zon opvangen.

Meloenen worden elk jaar opnieuw gekweekt uit zaad, het is een eenjarige plant. Gezien het lange seizoen dat Meloenen nodig hebben is het verstandig om in Februari / Maart al binnen te beginnen met zaaien. De jonge plantjes kunnen dan na de vorstperiode afgehard worden en buiten worden uitgeplant.

Meloenen worden grote over de grond groeiende planten. Hiervoor is veel ruimte nodig waar zeker rekening mee gehouden moet worden. Lukt het niet om veel ruimte te maken, dan kun je de Meloenen tegen een net aan laten groeien.
Dit net zet je schuin vanaf de grond omhoog. Waarbij ook de Meloenen weer aan de zuidkant er tegen aan kunnen groeien.

Sierwaarde van de Meloen


De Meloen krijgt bloemen net als de Courgette, maar dan wat kleiner. De Meloenen plant heeft van zichzelf al iets speciaals door dat heb blad zo enorm over de grond heen kruipt. Dan vind ik zelf dat het een prachtig gezicht wanneer deze grote bollen beginnen te groeien. Zeker wanneer de meloenen een opvallende kleur hebben.

Oogsten van de Meloen


Meloenen kunnen geoogst worden nog voordat ze helemaal rijp zijn. Ze kunnen wat na rijpen binnen. Hoe onrijper je de Meloenen plukt, hoe langer ze houdbaar zijn. Het lekkerste echter zijn ze wanneer ze zoveel mogelijk gerijpt zijn in de zon.

Vermeerderen van de Meloen


Zoals al vermeld worden Meloenen vermeerderd uit zaad elk jaar. De meeste Meloensoorten in de winkel zijn daar gewoon geschikt voor. Het is wel verstandig om voor het zaaien de gedroogde Meloenzaden 24 uur voor te weken in water. Ontkieming gaat anders zeer traag.

Gebruik van de Meloen


Heerlijk om vers te eten. In fruitsalades of bowl.

Bewaren van de Meloen


Meloenen die onrijp geplukt zijn kunnen soms enkele weken bewaard worden. Verder kun je stukjes Meloen op siroop zetten of in alcohol.

druiven kwekenMoerbeiRozenbottelkrentenboompje
Druiven .......................Moerbei ..................Rozenbottel ............. Krentenboompje
Vitis vinifera ................Morus nigra..............Rosa rugosa ......... Amelanchier lamarckii